Bent u benieuwd of het mogelijk is om een sedumdak te plaatsen op een dakkapel? Sedumdakspecialist legt het voor u uit. Een dakkapel is namelijk zeer geschikt voor het plaatsen van een groendak, omdat de daken van de kapel vaak plat zijn, vrij van obstakels en niet worden gebruikt om op te lopen. In Nederland worden de meeste huizen gebouwd met een schuindak. Een nadeel daarvan is dat het oppervlakte wat kan worden gebruikt onder het dak een stuk beperkter is. Een oplossing om toch meer ruimte te kunnen maken van de bovenste verdieping, is het plaatsen van een dakkapel. Een dakkapel is relatief goedkoop en snel geplaatst, maar zorgt wel meteen voor extra ruimte! Door de kapel te beleggen met een sedumdak, heeft u naast extra ruimte ook nog eens een duurzame toevoeging aan uw woning.
Voordelen sedumdak op dakkapel
Een sedumdak op een dakkapel brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo zorgt het sedum voor een opslag van regenwater, waardoor er minder water direct van het dak afstroomt, het riool in. Daarnaast verlaagt het dak de omgevingstemperatuur en filtert het schadelijke stoffen uit de lucht. Ook trekt het sedum vlinders en bijen aan, wat weer goed is voor de natuur. Daarnaast kan het best warm worden in de ruimte direct onder het dak. Door een sedumdak op de dakkapel te plaatsen, kunt u ook zorgen voor wat meer verkoeling. Het groendak zorgt namelijk voor een extra isolerende laag, welke met name in de zomer een positieve bijdrage levert aan de binnentemperatuur. Dankzij het sedumdak zult u dus minder snel gebruik hoeven te maken van bijvoorbeeld een airco!
Kan uw dakkapel het gewicht dragen?
Voordat u een sedumdak plaatst op een dakkapel, is het wel belangrijk dat u van tevoren checkt of de dakkapel het gewicht van het sedum kan dragen. De draagkracht van een dak of dakkapel bepaalt namelijk het maximale gewicht wat op de dakkapel kan worden geplaatst. Meestal kunt u dit getal terugvinden in de bouwtekeningen. Een sedumdak heeft ook een maximaal gewicht, ook wel het verzadigde gewicht genoemd. Dit is hoeveel het sedumdak weegt wanneer het de maximale hoeveelheid regenwater heeft opgenomen. Als dit gewicht minder is dan de draagkracht van de kapel, dan kan er veilig een sedumdak op worden geplaatst. Overschreid het maximale gewicht de draagkracht, dan kunt u beter kijken naar alternatieven. Bijvoorbeeld een lichtgewicht variant.
Langere levensduur dakkapel met sedumdak
Een ander voordeel van een sedumdak plaatsen op een dakkapel, is dat het sedum de levensduur van de dakkapel verlengt. Gecombineerd met een sedumdak, kan de onderliggende dakbedekking zelfs wel 2x zo lang meegaan! Een dakkapel gaat gemiddeld tussen de 25 en 40 jaar mee, mits deze goed wordt onderhouden. Gecombineerd met een sedumdak kan die levensduur dus wel worden verlengd tot 50 tot 80 jaar. Is uw dakkapel al wat verouderd? Dan is het verstandig om deze eerst te vervangen voordat u het sedumdak gaat plaatsen. Het zou immers zonde zijn als de dakkapel al snel aan vervanging toe is, terwijl het sedumdak nog een stuk langer mee kan.
Kosten sedumdak op dakkapel
De kosten van een sedumdak op een dakkapel hangen af van de grootte van de kapel en het soort sedumdak wat u plaatst. Sedumdaken zijn al verkrijgbaar vanaf ā¬45 per vierkante meter, voor een lichtgewicht sedummat. Een kant en klaar sedumdak, in de vorm van sedumcassettes, is meestal het prijzigst, rond de ā¬52 per vierkante meter. Het voordeel van een kant en klaar pakket is dat deze niet meer in elkaar hoeft te worden gezet, maar zo op de dakkapel kan worden geschoven. Een sedummat moet u daarentegen nog wel zelf installeren. Welke variant u ook kiest, een sedumdak op uw dakkapel is altijd een goede keus!