Biodiversiteit sedumdak

Biodiversiteit in tuin

Biodiversiteit is een term die u regelmatig voorbij zult zien komen, wanneer u aan het lezen bent over sedumdaken. Dit wordt vaak aangedragen als Ć©Ć©n van de vele voordelen van sedumdaken, maar het blijft voor veel mensen een vaag begrip. Wat is biodiversiteit eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Sedumdakspecialist legt dat graag verder voor u uit. Biodiversiteit is namelijk van levensbelang voor de mens. We hebben het nodig voor het behoud van onze gewassen en voor het vervaardigen van medicijnen of andere belangrijke grondstoffen. Helaas zien we dat biodiversiteit steeds meer afneemt, vooral in bebouwde gebieden. Daar hebben we er in Nederland natuurlijk erg veel van. Kleine bijdragen aan een betere biodiversiteit, zoals door het plaatsen van een sedumdak, hebben dan ook grote voordelen.

Wat is biodiversiteit?

In het kort is biodiversiteit de verscheidenheid aan leven binnen een bepaald gebied. Met verscheidenheid aan leven bedoelen we het aantal verschillende soorten die binnen dat gebied te vinden zijn. Soorten dieren, planten, micro-organismen, maar ook weer de genetische variatie van die soorten Ć©n de verschillende soorten ecosystemen waar ze toe behoren. Meer natuur in een omgeving, betekent ook vaak meer biodiversiteit dan wanneer er geen natuur is. Er is immers meer leven, en dus meer verschillende soorten, te vinden in een vierkante meter gras dan op een vierkante meter asfalt!

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Biodiversiteit is belangrijk, omdat we ervan afhankelijk zijn voor alles wat we eten. Vrijwel al ons voedsel is te herleiden tot biodiversiteit en bijna al onze landbouwgewassen zijn afhankelijk van bestuivers, zoals bijen. Is er minder ruimte voor deze soorten, doordat er minder biodiversiteit is in grote delen van ons land, dan wordt het steeds lastiger om onze gewassen te bestuiven. Dit kan zorgen voor voedseltekorten. Daarnaast wordt ook een groot deel van onze medicijnen, grondstoffen en bouwmaterialen gemaakt van biologische hulpbronnen. Die zijn dus ook afhankelijk van een sterke natuur met veel verschillende soorten.

Hoe meer soorten, hoe beter!

We zien dat in stedelijk gebied en in de bebouwde kom steeds minder biodiversiteit is. Onze dorpen en steden liggen vol met beton, asfalt en tegels, waardoor er maar weinig ruimte is voor verschillende soorten. Daardoor zien we wereldwijd dat steeds meer soorten uitsterven, ook de bestuivers die we nodig hebben voor onze gewassen. Gelukkig is hier wat aan te doen door bebouwd gebied weer groener te maken. Een manier waarop u dit kunt doen is het plaatsen van een sedumdak. Het fijne van deze daken is dat ze geen belangrijke ruimte in beslag nemen. De meeste daken liggen er maar kaal en ongebruikt bij, zonder eigen functie. Een sedumdak kan echter heel veel waarde toevoegen aan deze ongebruikte stukken!

Sedumdaken bestaan uit verschillende soorten sedumplantjes, die leefgebied vormen voor bijen, vlinders en andere insecten. Op hun beurt trekken die weer verschillende soorten vogels aan. Zo kan een klein dak wat bedekt is met sedum al een thuis zijn voor ontzettend veel verschillende soorten! Een makkelijke maar effectieve manier om de biodiversiteit te versterken.

45,00

  • Daken tot 25 graden helling
  • Gemakkelijkste groendak om zelf aan te leggen
  • Wateropslag van 31 liter per mĀ²
  • Kant-en-klaar pakket

48,00

  • Daken tot 25 graden helling
  • Gemakkelijkste systeem om zelf aan te leggen
  • Wateropslag van 42 liter per mĀ²
  • Kant-en-klaar pakket

49,00

  • Daken tot 15 graden helling
  • Zelf aan te leggen
  • Wateropslag van 35 liter per mĀ²
  • Diverse opbouwlagen

52,00

  • Daken tot 15 graden helling
  • Makkelijk zelf aan te leggen (kliksysteem)
  • Wateropslag van 30 liter per mĀ²
  • Kant-en-klaar pakket

Wat kunt u doen?

Naast het plaatsen van een sedumdak, kunt u nog meer doen om de biodiversiteit te versterken. Zo kunt u meer tegels weghalen in uw tuin en deze vervangen door gras of plantjes. Ook kunt u meer inheemse bloemen zaaien om bestuivers aan te trekken, of ervoor te kiezen naast het dak ook uw gevel te vergroenen. Het helpt ook om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en de natuur wat meer haar gang te laten gaan. Dit oogt misschien wat rommeliger, maar zorgt er wel voor dat de biodiversiteit vergroot. Ook het aanleggen van een stukje water, zoals een klein vijvertje, of meer verschillende (inheemse) planten neerzetten, helpt bij het versterken en aantrekken van meer soorten.